Jeugd WK kitefoilen groot succes

De jonge wereldtoppers in de olympische klasse kitefoilen, streken afgelopen zomer neer bij Jumpteam. Terwijl de andere zeilklassen vanuit de haven vertrokken naar de wedstrijdvelden op zee, gebruikten de foilers Jumpteam als uitvalsbasis. ,,De deelnemers integreerden heel goed in het verenigingsleven. Ze trokken samen op, zowel in het water als op het land”, blikt Thierry Schmitter, voorzitter van Jumpteam Scheveningen terug.

De organisatie van het Jeugd WK Zeilen in Scheveningen bestempelde Jumpteam als ideale plaats voor de organisatie van het onderdeel kitefoilen. Jumpteam zag dit als een mooie kans om samen te werken met het watersportverbond en de gemeente Den Haag. Bovendien zou dit evenement een geschikte opmars zijn naar het WK Zeilen in 2023, waar nog twee keer zoveel deelnemers aan mee gaan doen!

De week begon met een openingsceremonie, mede-georganiseerd door Jumpteam. Dit begon zoals dit in Scheveningen zou moeten beginnen, namelijk met een verse haring voor alle deelnemers. Naast een haring kreeg ook elke deelnemer een fiets, hiermee konden ze de hele week met elkaar fietsen van het strand naar de bungalows bij Kijkduin (waar ze verbleven).

De (internationale) deelnemers integreerde heel goed in het verenigingsleven. Ze trokken samen op, zowel in het water als op het land. Watersport heeft geen stadion, het zeilen gebeurt op zee dus je maakt de deelnemers ook mee als ze in en uit het water gaan.

Dit samen optrekken tussen de deelnemers is juist een van de belangrijkste doelen van dit evenement. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de organisatie – op de laatste dag van het evenement – geen medaillerace organiseert voor de beste 10 deelnemers, maar een trainings- en ervaringssessie voor alle deelnemers ter afsluiting van de week. Zo blijft de groep bij elkaar en nemen de deelnemers allemaal waardevolle ervaringen en verhalen mee. 

“Zo’n internationaal evenement met topsporters uit alle hoeken van de wereld geeft ons enorm veel motivatie om iets moois neer te zetten. Daarnaast vonden de vrijwilligers en leden van Jumpteam het gaaf om de topsporters over de vloer te hebben. Zeker voor de jeugdleden is het goed”, zegt Thierry. ,,Want dit inspireert hen ook om eens deel te nemen aan wedstrijden.”

Lees meer over het Jeugd WK Zeilen 2022 en de dagelijkse hoogtepunten.

Fotocredit: Sailing Energy

X