Voor Jumpteam is onze manier van omgaan met elkaar heel belangrijk. We willen dat de leden zich veilig voelen om zichzelf te zijn en de sport kunnen beoefenen. Dat kan alleen als iedereen zich aan de gedragsregels houdt en met respect tegen, maar ook over leden handelt.
Vertrouwenscontactpersonen:
Wie zijn de vertrouwenscontactpersonen.
Jumpteam heeft twee vertrouwenscontactpersonen (VCP): Carlien de Mos en Joost Rooijackers. Je kunt per e-mail contact met hen opnemen bij grensoverschrijdend gedrag.
Sinds eind 2020 ben ik, Carlien de Mos, aangewezen als vertrouwenscontactpersoon (VCP) en heb daarvoor de officiële training bij het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF gevolgd. Ik ben al sinds 2008 lid en heb in vele commissies gezeten. Leden weten mij te vinden en bespreken gemakkelijk (vertrouwelijke) zaken met mij, waardoor het voor mij een kleine stap naar VCP was.
Wat is een vertrouwenscontactpersoon?
Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen Jumpteam ben ik het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met ongewenst gedrag, pesten en of seksuele intimidatie (m.a.w. grensoverschrijdend gedrag) en hier met iemand over wil praten. Ik ben voor diegene de eerste opvang voor klachten of vragen en biedt een luisterend oor, geef raad of verwijs door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseer en stimuleer ik het Jumpteam bestuur om preventieve maatregelen te nemen.
Ik zal niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. Ik ben op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen en kan je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF zelf, welke getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal.
Ik doe een beroep op iedereen die met ongewenst gedrag te maken krijgt om vooral contact met mij op te nemen. Als vertrouwenscontactpersoon ben ik per mail (vcp@jumpteam.nl) bereikbaar en reageer vrijwel altijd dezelfde dag nog of per telefoon (0624612280).
Gedragsregels
Onze gedragsregels bestaan uit wettelijke normen, fatsoensnormen en waarden. We hebben alle gedragsregels op een rij gezet.
Gedragsregels
Onze gedragsregels bestaan uit wettelijke normen, fatsoensnormen en waarden.
Normen, waarden en fatsoen
Normen
Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociale verkeer. Het zijn algemeen aanvaarde gedragsregels. Normen vormen de verbinding tussen de algemene waarden (zoals vrijheid, rechtvaardigheid) en concrete gedragingen; het zijn opvattingen over hoe men zich wel of niet zou moeten gedragen in concrete omstandigheden. Sommige normen noem je wettelijke normen omdat ze vervolgbaar zijn door de wet, zoals ‘je doodt niet’ en ‘je steelt niet’.
Waarden
Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is.
Fatsoen
Fatsoen is het voldoen aan de geldende normen en waarden. Fatsoen kan worden gezien als een groot aantal sociale conventies, die worden bijgebracht aan een kind tijdens de opvoeding door de ouders.
Jumpteam heeft de normen en waarden om een veilige plek voor iedereen te zijn, waar een ieder
lid zich welkom en geaccepteerd voelt. Wij verwachten dan ook van elk lid het fatsoen te hebben en
zich hiernaar te gedragen.
Onze gedragsregels
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
8 belangrijkste vormen van grensoverschrijdend gedrag:
- Pesten
- Discriminatie
- (Seksuele) Intimidatie
- Roddelen, liegen en stoken
- Vernielen
- Stelen
- Bedriegen
- Machtsmisbruik
Wat is pesten?
Pesten is vernederend, vijandig of intimiderend gedrag naar dezelfde persoon of groep.
Als slachtoffer kun je je niet goed verweren en de pesters hebben vaak meer macht dan het slachtoffer. Het gedrag herhaalt zich en houdt langere tijd aan.
Het pesten kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld: verbaal (gesproken of geschreven), non-verbaal (gezichtsuitdrukkingen en gebaren) of fysiek (direct lichamelijk contact).
Is er sprake van pesten?
Weet je niet zeker of je te maken hebt met pesten? Volg dan onderstaande
checklist:
- Is de gepeste doelwit van anderen?
- Wordt de gepeste systematisch geïntimideerd, aangevallen, sociaal
geïsoleerd of is er sprake van ander negatief bejegenend gedrag? - Wordt de gepeste persoon in een minderwaardige positie gedrukt?
- Komt het pestgedrag herhaaldelijk voor?
- Is het effect voor de gepeste kwetsend of tast het zijn of haar waardigheid
aan?
Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt is er sprake van pesten.
Wat is intimidatie?
Intimidatie is een vorm van manipulatie. Iemand kan een ander de angst aanjagen door te dreigen met negatieve gevolgen, zoals bijvoorbeeld ontslag. Er zijn drie verschillende soorten intimidatie:
- Fysieke intimidatie zoals dreigend naderen, vandalisme, (licht) geweld en dreigend
gebaren; - Verbale intimidatie zoals een dreigend telefoontje, of gesprek in persoon;
- Schriftelijke intimidatie, zoals per brief of per e-mail.
Wat is discriminatie?
Bij discriminatie wordt er onderscheid gemaakt tussen mensen. Je wordt anders behandeld dan je collega, bijvoorbeeld door je godsdienst, ras, geslacht, nationaliteit, handicap, geaardheid of leeftijd.
Onderscheid maken tussen mensen is niet altijd discriminatie. Als iemand zonder rijbewijs solliciteert naar een baan als vrachtwagenchauffeur en een afwijzing
krijgt, is dat geen discriminatie. Dat is het wel als deze persoon niet wordt aangenomen, omdat hij of zij bijvoorbeeld moslim of een vrouw is.
Het is soms lastig te beoordelen of iets discriminatie is of niet. De een vindt een bepaalde opmerking een grap, terwijl het een ander kwetst. Discriminatie gebeurt niet altijd expres. Het kan gebeuren dat je iets doet of zegt dat de ander kwetst, terwijl je dat niet zo bedoelt en zelfs niet door hebt. Iedereen heeft bepaalde beelden bij specifieke groepen, deze stereotypes zijn meestal niet gebaseerd op
feiten. Er is sprake van discriminatie wanneer je een bepaald stereotypische gedachte hebt en deze uitspreekt of wanneer je gedrag vertoont gebaseerd op deze stereotypische gedachtes.
Wat vragen we van jou?
Herken grensoverschrijdend gedrag:
- Spreek degene aan die grensoverschrijdend gedrag vertoont
- Steun je mede-leden die grensoverschrijdend gedrag overkomt
- Bespreek het grensoverschrijdens gedrag met de VCP zodat je er niet alleen voor staat.
- Bespreek het gedrag met het bestuur (indien je je daar comfortabel bij voelt)
VCP
De VCPis altijd beschikbaar voor jou. Wij staan je bij en begeleiden je naar de juiste weg. Dat kan het bestuur zijn, maar ook de politie of veilig thuis. Je gesprek is vertrouwelijk en alle communicatie wordt met
jou afgestemd en akkoord bevonden voordat wij actie ondernemen.
Meer begeleiding nodig dan heeft het NOCSF vertrouwens personen die jou persoonlijk kunnen ondersteunen.
Carlien en Joost zijn te benaderen via e-mail op VCP@jumpteam.nl