Mirna en Tom Nederlands kampioen golfsurfen!

Jumpteam-leden Mirna (25) en Tom (22) Boelsma zijn Nederlands kampioen golfsurfen 2020! Iets waar wij als vereniging trots op mogen zijn. En dat hebben zij ook nog eens gepresteerd op misschien wel de mooiste surfdag van het jaar, hier recht voor de deur. Daar willen wij natuurlijk meer over horen. Jumpteam-lid Katja Roose – voormalig wereldkampioene slalom kitesurfen – sprak met de twee surfkampioenen en maakte er dit mooie verhaal van:

 

Jumpteam kids
Tom en Mirna liggen bijna elke mooie surfdag wel in het water. Al vanaf jongs af aan zijn zij te vinden bij Jumpteam. Toen ze klein waren nog met bodyboards, maar al snel werden deze vervangen door echte surfboards. Mirna: “Wij waren altijd op het strand aan het spelen en aan het bodyboarden. Ook de pannenkoeken van Puk kan ik mij natuurlijk goed herinneren. Op mijn 10e ging ik voor het eerst met een surfboard het water in. Het was super cool om te gaan staan, dus toen werd het echt leuk.” Tom: “We surften eerst alleen in het zomerseizoen tot oktober. We hadden namelijk alleen een shorty, onze Lidl pakjes.” Mirna: “Ja, mensen zullen wel gedacht hebben. We liepen blauw aan haha.”

Twee jaar later kregen zij een warm winterpak, zodat het hele seizoen doorgegaan kon worden. Vanaf dat moment waren ze helemaal niet meer het water uit te slaan. “We gaan bijna altijd samen. Als de een dan wat minder zin heeft, zorgt de ander er wel weer voor dat je toch gaat. Je wilt niet achteraf horen dat je wat gemist hebt”, aldus Tom. Ook pa Boelsma (Menno Boelsma. Oud-olympiër 500m en 1000m – schaatsen) is meestal van de partij. Na een goede sessie analyseren zij samen de filmbeelden die ma Boelsma vanaf de kant maakt. Zo kunnen zij zich allebei continu verbeteren.

 

Nederlands kampioenschap
Zoals alle evenementen verloopt ook de NK surftour dit jaar anders dan gepland. De stops op Texel en in Frankrijk worden gecanceld. Alleen de stop op Scheveningen gaat door. De timing blijkt perfect. In het oog van een flinke herfststorm zijn de omstandigheden in het laatste weekend van september on-Nederlands te noemen: 2,5 – 3 meter cleane golven met een zonnetje erbij. “Vaak heb je in Nederland tijdens het NK geen topcondities. Maar nu hadden de golven de kracht zoals in Frankrijk. Je kan dus meer en spectaculairdere dingen laten zien”, vertelt Mirna. Zij weet dan ook overtuigend haar favorietenrol in de finale waar te maken.

Ook Tom was erg in zijn nopjes met de omstandigheden. “De afgelopen jaren werd ik 2e en 3e. Nu is het dan eindelijk gelukt. In echt mooie omstandigheden. Gelijk de eerste golf was heel goed. En dat heb ik daarna uitgebouwd met nog een. Mijn vrienden stonden op het strand te supporten en zeiden direct na de finale dat ik kans maakte. Heel gaaf om juist hier te winnen.”

 

Internationale ambities
Wie denkt dat het Tom en Mirna aan komt waaien, heeft het mis. Anders dan bijvoorbeeld
andere (olympische) sporten, waar topsporters begeleiding krijgen vanuit de bond, regelt
Team Boelsma alles zelf. Van sponsoring tot buitenlandstages. Individuele surf coaching wordt gedaan door pa Boelsma, die met zijn eigen topsport verleden wel weet hoe je dat aan moet pakken. Trainingsschema’s en begeleiding voor de fysieke trainingen worden verzorgd door Live PT. Daarnaast reist het gezin regelmatig af naar Frankrijk om daar te kunnen surfen.

Deze lifestyle combineren Tom en Mirna allebei met studie en werk. Daarvoor is een enorme drive en commitment nodig en natuurlijk een grote passie voor de sport. Ze hebben het zo geregeld dat ze mooie surfdagen niet hoeven te missen en ook regelmatig op trip naar het buitenland kunnen. Met de titel op zak willen zij het nu ook internationaal verder gaan schoppen. Als eerste staan de ISA World Surfing Games in El Salvador (mei 2021) op de planning. Zowel Tom als Mirna hebben zich gekwalificeerd voor dit event waar de wereldtop zich in teamverband met elkaar meet. Tevens dient dit event als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2021. Dat is natuurlijk het ultieme doel!!

Op de vraag of zij, net als veel Jumpteam-leden, ook windsurfen en/of kitesurfen, is het
antwoord negatief. Mirna: “Ik heb het zelfs nog nooit geprobeerd!” Hier moeten wij pa Boelsma maar eens op aanspreken dan. In het kader van een ‘multi-brandingsport-training’.
Mirna en Tom, van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie! Jumpteam is trots op jullie!

Mirna Boelsma (25)
Homespot: Scheveningen
Werkt bij: Hizkia van Kralingen
Studeerde: Industrieel product ontwerpen aan de Haagse Hogeschool
Surft sinds: haar 10e
Lid sinds: 1998
Beste prestaties: 6x Nederlands kampioen

Tom Boelsma (22)
Homespot: Scheveningen
Studeert: Bouwkunde aan de Haagse Hogeschool
Surft sinds: zijn 8e
Lid sinds: 1998
Beste prestaties: 1x Nederlands kampioen juniors surf Benelux, 1x 2e NK en 1x 3e NK

Fotocredits: NK Surftour

X