Nieuwe Veiligheidsmaatregelen

Jumpteam is de grootste brandingsportvereniging van Nederland en daarnaast zijn we aangesloten bij het Watersportverbond. Veiligheid op en rond het water is dan ook een belangrijk onderwerp voor Jumpteam.

Sinds begin van dit jaar zijn er al meer dan 40 reddingen geweest voor watersporters vanuit de KNRM-station in Scheveningen. Reddingen die regelmatig onder omstandigheden werden uitgevoerd zoals aflandige of te weinig wind.

Door de tragische gebeurtenis van 11 mei is de gemeente Den Haag nu meer dan ooit alert op de veiligheidsregels op het water en de handhaving daarvan. Jumpteam wil graag samen met de KNRM en andere reddingsdiensten actief op zoek naar verbeteringen voor onze veiligheid en relatie met de lokale hulp- en reddingsdiensten. Het bestuur heeft zodoende de veiligheidscommissie gevraagd om een advies gevraagd. Zie in de bijlage een link naar het complete rapport van de veiligheidscommissie.

In het kort heeft het geleid tot twee nieuwe veiligheidsmaatregelen die wij zo snel mogelijk willen invoeren. Voor Jumpteam leden kitesurfers, windsurfers en kanoërs wordt het verplicht:

I Varen met een opvallend gekleurd hesje of vest (bv. lycra), 
II Sticker op elk kitesurf-, windsurf-board of kano

I Varen met opvallend gekleurd hesje of vest
In de APV van Den Haag staat al jaren dat “men is verplicht een zwemvest of zwemvest-trapeze te dragen voorzien van een opvallende kleur.” (Artikel 5:41, uitvoeringsbesluit IV-2) 

Tot op dit moment is daar nooit op gehandhaafd, maar in het licht van de recente gebeurtenissen ligt de veiligheid op onze spot bij de gemeente onder een vergrootglas. Bij de meeste clubs in Zuid-Holland vaart men al langere tijd verplicht met herkenbare hesjes. Dit leidt in eerste instantie tot verbeterde herkenbaarheid en daarmee veiligheid (want zichtbaarder) van de leden op het water. Jumpteam laat aan de gemeente zien dat wij als vereniging onze verantwoordelijkheid nemen. Door het dragen van een hesje wordt de sociale controle verbeterd en leden kunnen makkelijker aangesproken worden op ongewenst gedrag. Het niet naleven van de zonering kitesurf- en golfsurfgebied is al jaren een bron van ergernis en klachten aan ons adres. Wij hopen dan ook dat wij elkaar hierop kunnen en zullen blijven aanspreken. Zichtbaarheid van leden en niet leden zal ook het werk van onze toekomstige Accommodatie manager gemakkelijker maken.

II Sticker op elk board of kano bij Jumpteam
Als op elk board/sup/kano dat gevonden wordt een sticker met naam en telefoonnummer staat, kan sneller worden vastgesteld of je vermist bent. Dit om te voorkomen dat de KNRM of de kustwacht voor niets een zoekactie opstart en reddingsdiensten onnodig in weer en wind de zee op gaan. Zo voorkomen we onnodige risico’s en kosten en behouden we een goede relatie met de reddingsdiensten. Jumpteam zal een sticker laten maken waar je je naam en telefoonnummer op kunt zetten. De opbrengst van de verkoop zal worden geschonken aan de KNRM.  Mocht je naam en telefoonnummer goed leesbaar op je board staan voldoet dit ook, maar dat heeft niet de voorkeur. Vinders zullen het board eerder naar Jumpteam terugbrengen en dit bij ons melden als de vereniging op de sticker staat. Hiermee ontzien wij ook de hulpdiensten van deze onnodige service. Boards worden het meest verloren, maar het is goed om ook alle andere materialen van naam en telefoonnummer te voorzien. Als je je surfmateriaal verliest op zee, te allen tijde melden bij de kustwacht op tel. nr: 0223-542300 (zet ‘m in je telefoon!)

Wij zijn van plan om dit geleidelijk in te voeren voor kite-, windsurfers, SUP-ers en kanovaarders vanaf deze zomer. Wij rekenen op jullie begrip en samenwerking om deze maatregelen niet alleen samen in te voeren maar ook te handhaven. In de online stemming wordt je mening over dit gevoelige onderwerp gevraagd.

Hieronder kun je het volledige rapport van de aanbeveling van de veiligheidscommissie lezen:
https://drive.google.com/open?id=1Gm_yv4drC2vDJfYlDtlfVnAhbC766JFi

Ongeval
De veiligheidscommissie van Jumpteam heeft in opdracht van het bestuur een ongevallenanalyse uitgevoerd naar aanleiding van een ernstige aanvaring in het golfsurfgebied tussen een kitesurfer en een golfsurfer. Kite- en windsurfers: 
Blijf uit het golfsurfgebied!! 

Zie volgende link:
https://drive.google.com/open?id=1GpqfAdDV3eKrrrTqdSFJm1uRYiCP9mK2

X