Staand Want Visserij – Toegestaan in het surfgebied

Op dit moment is het toegestaan dat er vissers staand-want netten uitzetten in het surfgebied. Dit zijn netten van 2,5 meter hoog, en potentieel 100 tot 400 meter lang zijn. Ze liggen op de bodem van de zee, aan de onderkant zit lood of een ander zwaar object, en aan de bovenkant het net zitten drijvers die ervoor zorgen dat het net rechtop staat. Ze worden gebruikt om schol of zeebaars te vangen.

De meeste vissers liggen deze netten uit buiten het surfgebied, maar er zijn vissers die deze netten heel dicht in de buurt van de havenmond liggen. Dat vinden we niet handig. Het levert onveilige situaties op.

Op andere plaatsen in Nederland hebben deze netten al tot ongelukken geleid. In de gemeenten Schage, Middelburg en Bergen heeft de gemeente al maatregelen genomen om deze netten uit bepaalde gebieden te verbieden. In samenspraak met andere partijen werken wij (Jumpteam) ook aan maatregelen met eenzelfde strekking. Er heeft al een petitie bij ons in de kantine gelegen.

Graag willen wij input van jullie ontvangen.

Hebben jullie een specifieke mening hierover? Hebben jullie in het verleden incidenten meegemaakt met deze netten? Wil je hiervoor inzetten en lockerpunten verdienen? Meld het dan a.u.b. bij jullie secretaris[at]jumpteam[dot]nl

X