KNRM benadrukt belang van eenvoudige hulpmiddelen
“Denk aan jezelf: Investeer in veiligheid!”

Sinds het ‘surfdrama’ heeft veiligheid binnen de (kite)surfwereld een andere plek gekregen. Door dat aangescherpte bewustzijn te koppelen aan een aantal eenvoudige investeringen kan de sport ook daadwerkelijk een stuk veiliger worden gemaakt denkt ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die veelal in actie moet komen als er surfers in de problemen zijn. “Wij helpen wel; geen zorg daarover. Maar een surfer kan óns weer helpen door zichzelf en zijn materiaal zichtbaar en herkenbaar te maken”, zegt Hugo Pronk, schipper van de Scheveningse reddingboot.

De reddingboot van Scheveningen, bemand door vrijwilligers, komt jaarlijks ruim 150 keer in actie. Hoofdzakelijk voor surfers. Pronk weet dus waarover hij praat. “Een surfer die zijn plank en/of kite heeft verloren, steekt alleen nog met zijn hoofd boven water uit. Daarnaast is het surfpak vaak overwegend zwart. De combinatie van die twee dingen maakt een surfer zeer slecht zichtbaar voor hulpdiensten”. Vandaar dat hij de idee van Jumpteam om surfers te voorzien van een felgekleurd, deels fluoriserend hesje van harte toejuicht. “Dat gaat zeker helpen!”, aldus de redder pur sang. “En dat is goed voor ons, maar uiteindelijk is dat natuurlijk vooral in het belang van de surfer zelf. Jíj moet gevonden worden, niet ik…”

Daarnaast houdt Pronk een pleidooi voor de Be Traceable-sticker. Een sticker die kosteloos bij de KNRM kan worden aangevraagd. Als materiaal van een dergelijke sticker is voorzien, kunnen hulpdiensten bij een gevonden plank of kite snel contact zoeken met de eigenaar. “Resulteert in meerdere voordelen”, zo stelt de schipper, daarbij wederom elke surfer bijkans persoonlijk aan te spreken. “Als minst belangrijke vergroot het de kans dat jij je materiaal terug krijgt. Dat is één. Maar veel belangrijker is dat een grote zoekactie kan worden voorkomen in geval jij inmiddels op strand staat en wij na een telefoontje bevestigd krijgen dat jij in veiligheid bent. En zolang we die bevestiging níet hebben, weten wij naar wie we op zoek zijn”. Mede omdat zowel het hesje alsook de sticker ijzingwekkend eenvoudige én kosteloze investeringen zijn, kan Pronk niet genoeg benadrukken hoe slim het is deze hulpmiddelen te gaan gebruiken. “In je eigen belang!”

De Be Traceable sticker is aan te vragen via www.knrm.nl/veiligheid

Jumpteam sticker

Daarnaast heeft Jumpteam besloten ook zelf een sticker te laten maken die binnenkort verkrijgbaar is in de kantine. Naast de voordelen genoemd door Pronk hopen wij via deze sticker de hulpdiensten nog verder te ontlasten omdat de materialen met een Jumpteam sticker toebehoren aan een JTS lid en dus naar de club gebracht kunnen worden ipv naar het KNRM-station.

De stickers zijn slijt-en watervast en bestaan uit vinyl met een extreem hechtende lijm en een beschrijfbaar gedeelte met een beschermende coating.  Ze zijn 1,- euro per stuk en 0,50 cent per sticker gaat naar de KNRM.
Het is niet verplicht een JTS of Be Traceable sticker op je board te hebben, wij raden dit wel aan gezien de voordelen ervan. Het is binnenkort wel verplicht je naam en tel. nr op je (kite)board te hebben. De stickers kunnen ook op andere materialen geplakt worden ter identificatie.

Naam en nummer en een regel voor optioneel een email-adres (handig in het buitenland of indien gewenst een ICE nr (In Case of Emergency).

Voordelen op een rijtje:

  • Gemakkelijk terugvinden van je board
  • Ontlasten van de hulpdiensten dmv 1) snellere opsporing eigenaar 2) materialen met een Jumpteam sticker kunnen naar de club ipv naar een KNRM station
  • Materialen op de club zijn te identificeren op eigenaar

HESJES:

  • Voor de hesjes zijn wij in gesprek met verschillende partijen. Als je met ons en de hulpdiensten wilt meedenken, of input wilt leveren schrijf aan: veiligheid[at]jumpteam[dot]nl
  • De input die wij al hebben is: veiligheidskleur (fel oranje), reflecterend, pocket voor evt. flare, mogelijkheid naam en telefoonnummer noteren aan de binnenkant.
X