VerEENiging of verzameling los zand? Deel 2

Een reflectie via het verleden op de nieuwe tijd en oproep om er met z’n allen daar het fundament onder te gaan te gaan leggen.

Herinnert u zich deze nog?

Uit een blogpost na een ALV en 2011: “…….De rode draad was wat mij betreft dat de vereniging dus geen instantie is die per definitie buiten jezelf kan worden aangesproken om zaken voor jou als lid te regelen. Natuurlijk is het van belang, zeker in tijden van grote veranderingen zoals de herstructurering van de boulevard, dat we (bestuurs)leden hebben die goed opletten en pro actief actie nemen om in het belang van ons allemaal op te treden. Minstens zo belangrijk is het dat we het werk verdelen om het reilen en zeilen van onze vereniging in goede banen te leiden…..” ,  “…..Een vereniging kan natuurlijk alleen bestaan als er leden zijn die vrijwillig wat werk willen doen. Dat snappen we allemaal en is ook helemaal niet erg als er maar genoeg mensen zijn die dit willen doen (!)…..” en “……. Als ik aan de dialogen van de ALV terugdenk dan is er zeker een groep (en ik denk  inclusief veel leden die er gisteren niet bij waren) die veel overheeft voor onze vereniging. Bovendien heb ik in de afgelopen jaren gemerkt in de dialoog met de gemeente dat als we ‘massa’ nodig hadden tijdens een bespreking, dat dit vaak snel lukte. We willen natuurlijk allemaal onze mooie plek op het strand en de faciliteiten behouden. En dat bindt ons ook. Maar ik heb ook gemerkt dat het verder gaat…..”.

[klik  hier voor de hele blogpost]

Breekt er ook een nieuwe tijd aan in ons denken?

We hebben het voor elkaar! De opdracht is aan Meerkerk verstrekt voor het bouwen van onze nieuwe jaarrond accommodatie. Jullie krijgen vanaf nu regelmatig updates en we mikken er op dat we eind december in ons eigen gebouw op het strand kunnen staan! Maar hoe gaat het dan verder? Hoe kunnen we nog meer een verEENiging worden? Kan deze mijlpaal in ons bestaan daarbij helpen? Ons denken en doen positief stimuleren? Hoe gaan we het gat in de spaarpot weer aanvullen? Hoe zien we de verEENiging over 10 jaar en 20? Hoe gaan we dan met de jeugd om? Willen we meer leden? Wat voor sponsor zien we uiteindelijk als de ideale partner? Wat zijn eigenlijk onze kernwaarden? Wat bindt ons? Hoe kunnen we samen sterker staan? Willen we dat wel? Ook buiten de sport? Hoe ziet dan ons ‘buurthuis van de toekomst’ eruit? Met welke partners? Moeten we daar tijdens of vlak na de bouw niet meer aandacht aan gaan besteden? Is het nu ook tijd om anders naar onze vereniging te gaan kijken? De bouw juist ook gebruiken om als verEENiging weer een flinke stap te maken? Zijn er wel genoeg leden om te helpen dat voorelkaar te krijgen?

Biedt de gemeente misschien inspiratie?

Vinden we antwoorden op een aantal van bovenstaande vragen als we misschien eens goed kijken naar wat de bedoeling van de gemeente is met ‘het buurthuis van de toekomst’ concept (en er veel voor over hebben gehad om ons daarmee te helpen)?

Dit staat op de denhaag.nl:

“In het Buurthuis van de Toekomst werken sportclubs, scholen, culturele instellingen en andere organisaties in de wijk met elkaar samen” , “Het Buurthuis van de Toekomst past bij de ontwikkeling dat bewoners ook zelf actief meedoen in hun wijk. De Hagenaars zetten zich in voor familie en buren. En ze zijn actief als vrijwilliger in sportverenigingen, buurtclubs en maatschappelijke instellingen. Mensen leren elkaar zo beter kennen. Ze zijn meer betrokken bij elkaar en hebben meer voor elkaar over…”.

Wat als je ‘Buurthuis’ vervangt door ‘JTS’?

“Met de bouw van de nieuwe accomodatie van Jumpteam breekt een nieuwe tijd aan in ons denken en doen. Hierin past de ontwikkeling dat leden ook zelf actief meer en meer willen gaan doen voor hun club. En elkaar. De leden zetten zich dan meer in voor andere leden en aangesloten partners. Meer dan 50% van de leden zijn actief als vrijwilliger. Ieder lid heeft unieke ervaring en talenten die worden ingezet voor activiteiten als klein onderhoud, huishoudelijke taken tot met grotere (onderhouds)klussen, commissiewerk et cetera. Daarnaast is er een levendig ‘lid helpt lid’ programma. Niet alleen voor het leren van nieuwe ‘moves’ maar ook privé. Zo is ieder lid een vrijwilliger geworden. Mensen leren elkaar zo beter kennen. Ze zijn meer betrokken bij elkaar en hebben meer voor elkaar over. Zo komen we samen sterker te staan, worden we meer en meer een verEENiging en borgen we de continuïteit van de club voor de toekomst én als onderdeel van onze buurt…”

Wat denk jij?

Elke verandering begint met een visie. Nadenken over waar we met elkaar naar toe gaan. En dan genieten van het onderweg zijn. Van elkaar helpen. Met elkaar sterker staan én iets neerzetten waar ze (de leden) over (2014 -/- oprichting in1982 =) 32 jaar van zullen zeggen: “Wat geweldig dat de leden van de periode 2010-2015 daar zoveel tijd en moeite hebben gestoken. Wat een werk is dat geweest! Wat een visie….. De leden uit die tijd zijn de grondleggers van hoe de club nu is geworden…”!

Denk je mee? Doe je mee? Wil je grondlegger zij? Reageer dan eerst op deze post op de website zodat we allemaal met de dialoog mee kunnen doen. We gaan dat als input gebruiken voor weer een nieuwe gezamenlijke brainstormsessie waarvan ik vurig hoop dat we met minimaal 200 personen aan gaan deelnemen! De uitnodiging voor de brainstorm volgt later.

Om te kunnen reageren moet je inloggen. Heb je geen account, maak deze dan aan via registreren links onder het menu. Alleen je gebruikersnaam is zichtbaar voor de ander dus als je wilt blijf je anoniem.

X