Het aantal leden groeit, het waterman programma floreert en brandingsporten zijn populairder dan ooit! Dat is te merken op onze homespot, onze voortuin. Kiters, windsurfers, foilers, surfers, suppers en zeezwemmers, jong en oud; iedereen zoekt een plekje om zich te vermaken met de wind en in de golven. De uitdaging dat iedereen veilig kan bewegen in deze omgeving wordt steeds groter. Een drukke skipiste is er niks bij!

Jumpteam kent gelukkig veel initiatieven om de veiligheid op en rond het water te vergroten. Onlangs was de vierde Kite Safety & Self Rescue clinic. Een praktische sessie waarin leden (windsurfers en kiters, ervaren en onervaren) ervaringen uitwisselden over Kite Safety. Naast het herhalen van bestaande richtlijnen (o.a. aanbevelingen van Ruben Lenten en de KNRM) werden veiligheidschecks op omstandigheden en materiaal doorgenomen. Maar ook, wat moet je juist wel en wat moet je juist niet doen als het mis gaat? Verder, hoe kun je elkaar juist wel of beter niet helpen in onverwachte situaties?

Nadat de theorie was opgefrist verplaatste de groep zich naar buiten voor een check op eigen materiaal en kunde. Inspirerend was om te zien hoe de ‘ervaringsdeskundigen’ door ‘nieuwelingen’ het hemd van het lijf werden gevraagd. Hierdoor konden de ‘oude rotten’ zelf ook kennis en kunde opfrissen. Een win-win situatie! Na alle veiligheidschecks op het strand, gingen de deelnemers mee op de boot om de self rescue op zee te oefenen.

Kortom, een positief initiatief om veiligheid in en rond het water op een interactieve en praktische manier te vergroten en promoten. Het enthousiasme van de deelnemers geeft vertrouwen dat zij hun (verse) kennis en kunde gaan doorgeven en ook anderen gaan motiveren om hun Kite Safety kennis te delen en up-to-date te houden.

Onze sport groeit, maar helaas groeit de zee niet mee. Wil jij invloed hebben op de toekomst van onze homespot? Dan roept Jumpteam jou op om bij te dragen aan elkaars veiligheid in en op zee. Deel jouw kennis en ervaring, help elkaar in onverwachte situaties en houd goed zeemanschap hoog in het vaandel! 

X