Buiten spelen voor de kinderen van Amarant

Een golf, een luide schaterlach. Een dag, een onvergetelijke ervaring! Ook deze zomer heeft Jumpteam, samen met het Watermanprogramma, drie onvergetelijke dagen mogelijk gemaakt voor jongeren met een (licht)verstandelijke beperking. 21 Jongeren, die wonen bij een zorginstelling in Breda (Amarant), ervaren voor een dag, hoe het leven ‘buiten’ is. Buiten heeft dan een dubbele betekenis: ‘buiten als in het water, op het zand’.  Maar ook ‘buiten als in de gewone, echte wereld’. Voor een dag zijn dit kinderen die zorgeloos buiten spelen.

 
Chelsey is voor het tweede jaar op rij in Scheveningen. Normaal maakt zij het de begeleiders van haar woongroep best lastig. Met het vooruitzicht van een dag surfen, visje eten en ‘mooie jongens kijken’ laat zij al twee maanden voorbeeld gedrag zien. En dan is het zover. De reis van Breda naar Scheveningen is al spannend. Eén van haar medebewoners is nog nooit in Scheveningen geweest, heeft zelfs nog nooit het strand gezien. Spanning alom. Daarom worden de jongeren begeleidt door twee begeleiders: één met een zorgachtergrond, één met een sportachtergrond. Zij verwachten geen incidenten of moeilijkheden. Terwijl de groep ook wel een aantal ‘lastpakken’ kent. Zij, maar ook gedragsdeskundigen zijn overtuigd van het helende effect van buiten zijn. En van bezig zijn met sport.

 
De visie van buiten, actief bezig zijn krijgt meer en meer voet aan de grond in de traditionele zorg. Beweging en gezonde voeding én een leeromgeving die aansluit bij de belevingswereld van jongeren heeft een zichtbaar positief effect: iedereen wil plezier maken en geluk ervaren. Daarom is Amarant Jumpteam opnieuw dankbaar voor drie geweldig dagen. Waarop onze jongeren weer een tijd kunnen teren.

Een speciale dank gaat uit naar Mirna, Tom en Nick die ook dit jaar weer hun passie voor surfen hebben overgedragen. Zoals Chelsey het beschreef: ‘Kei eng, maar dik! ’
 

X