Surfskien bij Jumpteam

Zoals enkelen van jullie wellicht al hebben gemerkt, wordt er bij Jumpteam sinds kort met lange boten gesleept, die worden voortbewogen door vreemd gevormde peddels. Als aanvulling op de bestaande watersporten, heeft een nieuwe uitdaging zijn intrede gedaan bij Jumpteam; surfskiën. Er is zelfs een kleine, maar fanatieke club: Surfski Scheveningen (SSS).

Lifesaving
Surfskiën; een wat vreemde naam voor een spectaculaire en nog redelijk onbekende sport. Feitelijk is de surfski een kruising tussen een surfplank en een kajak: de boot heet een ski. Deze sport deed officieel zijn intrede in Zuid Afrika, waar reddingsdiensten een snellere manier probeerden te vinden om door de branding te komen om drenkelingen te redden. Al in 1912 was er een voorloper van de huidige surfski.

Sit-on-tops
Sinds 1957 is het een officiële sport, die al 15 jaar ook in Nederland beoefend wordt. De boten zijn er in vele verschillende uitvoeringen; het zijn allen sit-on-tops, waarbij je niet vastzit zoals in een kajak. Hoe smaller en langer de boot, hoe groter de snelheid die je kunt bereiken. Ook gewicht van de boot speelt een rol; de meest snelle boot is 6.50 meter lang, 43 cm breed en weegt 9 kilo! De peddel bij deze sport is oorspronkelijk ontworpen door Saab, en heet een wingpeddel; het blad heeft de vorm van een vliegtuigvleugel.

Downwind
Surfski kan een prachtige aanvulling zijn voor surfers die eens wat anders willen, of die het surfen te blessuregevoelig vinden worden. Een surfski maakt gebruik van de golven, die ontstaan door de wind wat verder op zee. Ultieme beleving is en blijft de downwind; maar gewoon een paar uur varen is ook al heerlijk. De sport is (als je het goed doet) vrij van blessures, en belast op een vriendelijke manier je hele lichaam. Je werkt vanuit je core, en niet vanuit je armen alleen. Je kunt er relatief grote snelheden mee bereiken; in Nederland tussen 10 en 25 km/uur; al is er ook op het wereldtoneel al een snelheid bereikt van 67 km/uur!!

Euforisch
Daarnaast is de kick van 2 tot 3 uur achter elkaar golven pakken euforisch en meditatief. Je peddelt bij een downwind altijd met meerdere personen, terwijl de sport zelf individueel is. Vanuit Scheveningen kun je twee kanten op; Noordwijk of Hoek van Holland. Wel natuurlijk met de juiste windrichting, met maximaal 5 bfrt…. Dan wijken wij uit naar het Markermeer (tot 8 bfrt).

Clinics
Bij Jumpteam bestaat de mogelijkheid om deze sport eens uit te proberen voor leden van Jumpteam. Dit echter alleen onder begeleiding van een van de leden van SSS. Let op de aankondigingen voor een clinic; de eerste wordt gegeven tijdens Jump Open, zondag 9 juni aanstaande. Enkele leden van SSS, waaronder een tweevoudig wereldkampioene K1 uit België,  zijn dan aanwezig om de techniek kort uit te leggen, en geïnteresseerden te begeleiden op zee.

Aanmelden
We zijn blij om een aansluiting te hebben met Jumpteam, en hopen meerdere personen te enthousiasmeren voor surfskiën. Je kunt je aanmelden voor een proefvaart door een email te sturen naar: surfski-scheveningen_info[at]xs4all[dot]nl. 

En kijk ook eens op onze website: www.surfski-scheveningen.nl

X