Veiligheid commissie

Een belangrijke reden voor de meeste surfers om lid te worden is het aspect veiligheid. De wetenschap dat er iemand een oogje in het zeil houdt als je op het water bent, is natuurlijk fantastisch. Jumpteam beschikt daarnaast over een eigen reddingsboot, met daartoe opgeleide leden die een redding kunnen uitvoeren.

De zee is een plek waar iedereen zich moet kunnen vermaken op een veilige en respectvolle manier. Onder Jumpteam-leden is het dan ook de gewoonte elkaar te helpen en gevraagd of ongevraagd te adviseren over materiaalkeuze en -veiligheid.

De veiligheid commissie van Jumpteam heeft de volgende taken:

  • Veiligheid regels opzetten (beheer veiligheidsbeleid) en uitleggen aan de leden
  • Avonden organiseren om verschillende aspecten over veiligheid te bespreken. Denk bijvoorbeeld aan reanimatie trainingen, informatie avonden over onderkoeling, huidkanker, stromingen, of wonden.
  • Contacten onderhouden met onze veiligheidspartners. Dit zijn de KNRM, de reddingsbrigade, de brandweer en politie, en de specifieke gemeentelijke organen.

Eigen verantwoordelijkheid

Jumpteam geeft regelmatig veiligheidstrainingen. Ga daar naar toe om je te laten informeren. Of stel deze vraag aan ervaren surfers bij Jumpteam die meer dan 6 jaar ervaring hebben. We proberen een cultuur te creëren waarin we dit soort vragen gemakkelijk aan elkaar moeten kunnen stellen. We spreken je wel aan op goed zeemanschap, breng jezelf en anderen niet in gevaar.

Robert Losonsky_IMG_7086

Gevaren voor surfers

We kunnen de grootste gevaren in volgorde van prioriteit als volgt definiëren:

De rol van Jumpteam

Het redden van mensen is geen kerntaak van Jumpteam. Er bestaan officiële instanties in Scheveningen, zoals de KNRM, reddingsbrigade en de brandweer die zeer specifiek in het leven zijn geroepen om mensen te redden. Jumpteam is in het leven geroepen om de belangen van surfers en andere brandingsporters te vertegenwoordigen. Echter, we hebben wel een boot, en die zetten we wel in als we een reddingsactie veilig kunnen uitvoeren.

Beperkingen

Als er te hoge golven staan, dan kan de Jumpteam reddingsboot niet uitvaren. We gaan geen schippers te hoge risico’s laten nemen om andere leden te redden. Tevens is een redding niet bij alle incidenten mogelijk. De zee kan gevaarlijk zijn, en een ongelukje zit in een klein hoekje. Soms gaat het heel snel, te snel om te kunnen redden. De vereniging van Jumpteam is juridisch niet verplicht tot het redden, daar zijn de officiële instanties voor.

Zie ook

 

Email: veiligheid@jumpteam.nl

 

Fotocredit: Robert Losonsky

X