BOA’s handhaven op het water

Wangedrag op het water wordt aangepakt.

Tien gemeentelijke handhavers worden opgeleid tot nautische boa’s. Deze boa’s zijn begonnen met hun opleiding en worden vanaf de zomer ingezet in het Havengebied en voor de kuststrook van Scheveningen.

De handhavers zijn zichtbaar aanwezig en treden handhavend op om de overlast op het water terug te dringen. Er wordt onder andere gehandhaafd op het verbod op staandwantvissen en zwemmen in de haven. Ook wordt er gelet op het kitesurfen, zodat surfers en kiters niet in elkaars vaarwater zitten. Bij de ALV van Jumpteam werd hier ook aandacht aan besteed, naar aanleiding van een ingezonden brief van Menno Boelsma.

De opleiding bestaat uit het Vaarbewijs 1, EHBO, Tactisch varen en Marifonie. Daarnaast wordt er bij de opleiding geoefend met de boten van de havendienst waar straks mee wordt gevaren. Wethouders Anne Mulder (Scheveningen) en Hilbert Bredemeijer (Handhaving) namen een kijkje tijdens een werkbezoek en verklaarden tegen onder meer Omroep West:

Bredemeijer: “Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd. De medewerkers van de havendienst hebben geen opsporingsbevoegdheid. Ze zijn dus niet bevoegd om straf- of bestuursrechtelijk op te treden tegen overtreders. De handhavers hebben deze bevoegdheid wel en zijn hier ook voor opgeleid. Door een goede samenwerking tussen de havendienst en de handhavingsorganisatie kunnen we dus optreden om overlast aan te pakken.”

Mulder vult aan: “We zetten alles op alles voor een mooie zomer op Scheveningen. Dus overlast pakken we aan: op het strand, op de boulevard en op het water. De nautische boa’s gaan echt verschil maken.

X