Hotspot voor surfers bij Scheveningen

Om de kust bij Scheveningen te beschermen, brengt Rijkswaterstaat hier om de paar jaar nieuw zand aan. In januari en februari dit jaar is in het gebied tussen het Noordelijk Havenhoofd tot net iets voorbij de pier zo’n 700.000 kuub zand aangebracht. Naast zorgen voor droge voeten, biedt zo’n zandsuppletie ook de mogelijkheid om iets extra’s voor de surfers op deze hotspot van Nederland te doen. Daarom is ter hoogte van het Seinpostduin een zandbank gecreëerd, die naar verwachting zorgt voor prachtige A-frames en peeling rights en lefts. Het effect is tijdelijk, doe er dus snel je voordeel mee.

Tijdens de verbreding van het strand in 2010 is voor het eerst een zandbank voor surfers aangelegd. Na deze suppletie is er onderzoek uitgevoerd naar de effecten hiervan. Op basis van dit onderzoek, onder andere uitgevoerd door Shore Monitoring & Research, is er nu een zandbank in de vorm van een punt aangelegd. De verwachting is dat de komende maanden een on-Hollandse surf te vinden is op Scheveningen. Uiteraard mits er goede swell deze kant op komt. Op ‘de Noord’ is bewust geen zand gesuppleerd, waardoor de surfcondities daar onveranderd blijven.

Het aangebrachte zand wordt door golven en getij op natuurlijke wijze langs het strand verspreid, waardoor het effect van de aangelegde punt op de surf afneemt. Binnen drie maanden, dus vóór de start van het badseizoen, blijft er een nagenoeg rechte kustlijn over. Badgasten en watersporters moeten er in het begin wel rekening mee houden dat de stroming kan zijn veranderd. Na verloop van tijd stabiliseert de situatie zich weer.

X