Plastic Soup Surfer – teken de petitie nog voor 14 februari

Op 14 februari – Valentijnsdag – biedt de Plastic Soup Surfer de petitie aan in de Tweede Kamer. Vandaag zal de petitie door de 50.000 handtekeningen schieten. Heb je nog niet getekend? Doe dat dan alsnog via deze link!

Afgelopen september kitesurfte bioloog Merijn Tinga de Noordzee over van Scheveningen naar Engeland. Een recordpoging om aandacht te vragen voor het plastic afval probleem in zee.

50 miljoen
Jaarlijks belanden er in Nederland 50 miljoen kleine plastic flesjes als zwerfvuil (1) in de bermen, sloten, rivieren, stranden en een deel daarvan komt terecht in de Noordzee.

90% voorkomen
De petitie die hij gestart is heeft inmiddels 50duizend ondertekeningen en roept op om statiegeld in te voeren op deze kleine plastic flesjes – net als in Duitsland en Scandinavië het geval is. Statiegeld is een eenvoudig middel om meer dan 90% (2) van dit type zwerfafval te voorkomen. En gemakkelijk in te voeren omdat het systeem al bestaat voor grote PETflessen.

Vuil spel
In Nederland wordt statiegeld uitbreiding al 15 jaar tegengehouden door de verpakkende industrie; gedomineerd door Coca Cola en Ahold. (3) Daarbij maken zij gebruik van misleidend onderzoek en enquetes om de publieke opinie te beïnvloeden. (4) Zij wachten op hun kans statiegeld als geheel af te schaffen – een tweejaarlijks terugkerende discussie. Met de grillige politieke verhoudingen zou afschaffing na 15 maart zomaar het geval kunnen zijn.

Nu of nooit
Daarom is het nu of nooit. Deze maandag zes februari schiet de petitie door de 50 duizend ondertekeningen heen. Op 14 februari – Valentijnsdag – biedt de Plastic Soup Surfer de petitie aan in de Tweede Kamer. Hij zal dat moment kiezen om de kamerleden een motie te laten omarmen waarmee ze in het allerlaatste algemene overleg voor het verkiezingsreces (16feb) nog vastleggen dat ook zij willen voorkomen dat 50 miljoen plastic zwerf flesjes in onze stranden, sloten, rivieren, stranden en onze Noordzee terecht komen.

X