Sam Aben: trainen met KitefoilteamNL

Jumpteam-lid Sam Aben maakt deel uit van KitefoilteamNL. De afgelopen maanden ging hij op trainingsstages naar Valencia, Tarifa en Sardinië. Het 17-jarige talent vertelt ons graag over zijn team en zijn sport, waarvoor kennis uit verschillende surf-disciplines van pas komt.  

Sam: ,,Ik train samen met de rest van TeamNLkitefoilen voor het olympische kitefoilen. Dit houdt eigenlijk in dat we heel hard over het water scheuren met de meest geavanceerde hydrofoils en foilkites. Deze sport staat tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voor het eerst op het programma en dat is ons doel.
 
De crew van onze trip naar Sardinië bestond naast mijzelf uit de riders Roderick Pijls, Annelous Lammerts, Joris Herrewijnen en Sven van der Kamp. Onze coach Casper Bouman (voormalig wereldkampioen windsurfen en ook een bekende bij Jumpteam) verzorgde de trainingen samen met de internationale topper Jannis Maus. Hij ondersteunt het team op technisch gebied.

In Sardinië hebben we in twee weken een hoop verschillende condities gehad. Van 6 tot 30 knopen en van spiegelvlak naar dikke swell. Om in al deze verschillende condities te excelleren is een hoop training nodig.

Voordat wij begonnen met racen waren we al echte ‘allround’ riders zou ik zeggen. Big air, Wave, Freestyle, en tegenwoordig zijn de meeste van ons ook verslaafd aan het wingfoilen. Onze veelzijdigheid is zonder twijfel onze kracht. In het racen is misschien wel het allerbelangrijkste dat je jezelf goed weet aan te passen aan de condities. Laat ik een aantal voorbeelden noemen:

– Wave: Door onze ervaring in de golven kunnen we de swell goed lezen en zo de snelste weg door de pieken en dalen zoeken. Dat is essentieel, want als de drop tussen de golven meer dan een meter is kan je niet alleen maar rechtdoor knallen. De kunst zit hem dan in de juiste weg vinden door de swell.

– Wingfoilen: Ook het wingen bevat bepaalde aspecten die heel goed te gebruiken zijn in het racen. Zo is het wingfoilen met weinig wind MEGA fysiek inspannend, het is eigenlijk één grote cardio machine. Dit is goed voor je uithoudingsvermogen en nuttig voor het kitefoilen.

– Windsurfen: Net als bij het windsurfen is voor kitefoilen ‘het goed kunnen lezen van de vlagen’ onmisbare kennis.

– Big air: Door big air kiten leer je overpowered te varen. Ook dit komt terug tijdens het kitefoilen. Tijdens een wedstrijd moet je daar goed mee om kunnen gaan.

Kortom, wij proberen al onze skills van de verschillende disciplines samen te brengen in het kitefoilen. We vormen bovendien echt een team. We helpen elkaar en versterken elkaar waar nodig. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en door deze te bundelen blijven we goede progressie boeken.

We zijn voor onze trainingen vaak te vinden bij Jumpteam. Dankzij een samenwerking met het Watersportverbond, is het één van de vaste trainingslocaties van KitefoilteamNL. De komende twee jaar wordt ons team financieel ondersteund door het TEAM KPN Sportfonds, op weg naar de wereldkampioenschappen van 2023 in Scheveningen. Daar willen we natuurlijk hele mooie prestaties neerzetten.”

https://www.youtube.com/watch?v=wdFyVb4_PSI

 

X